Kakaová drť jsou jádra z kakaových bobů, které rostou na Theobroma cacao neboli kakaovém stromě v Peru, v přirozeném prostředí amazonského deštného pralesa. Křupavá raw drť je sušena na slunci a jemně fermentována, aby uvolnila svou bohatou koncentrovanou čokoládovou chuť a vůni.
Co je kakaová drť?
Kakaová drť jsou jádra z kakaových bobů, které rostou na Theobroma cacao neboli kakaovém stromě. Kakaový strom je původem z centrální Ameriky a severní části Jižní Ameriky a daří se mu v klimatu s vysokou vlhkostí a dešti. Strom roste do výšky 5-8 metrů.
Původně se kakao jedlo v tropických deštných pralesech Střední Ameriky. Kakao je součástí lidské stravy více než 2000 let. První kakaové plantáže byly zřejmě založeny asi 400 před Kristem, ale existují archeologické důkazy, že kakao bylo konzumováno již 600 před Kristem. Kakaové boby byly velmi
důležité pro mayskou a aztéckou společnost, hrály roli v náboženských obřadech a sloužily i jako forma měny.
Kakao bylo běžně užíváno jako nápoj Aztéků, kteří ho kombinovali s kukuřicí a vanilkou, před tím, než bylo objeveno Španěly a stalo se populární v Evropě.
Zpracování
Kakaová drť firmy Naturya Organic se pěstuje v Peru, v přirozeném prostředí amazonského deštného pralesa. Kakao je pěstováno místními družstvy za použití tradičních metod ekologického zemědělství. Šetrný přístup k životnímu prostředí je zásadní a firma získává kakao pouze od dodavatelů, kteří podporují udržitelnost.
V pozdním jaře jsou zralé kakaové lusky ručně řezány ze stromů mačetou. Kakaové lusky jsou pak rozříznuty, aby semena a dužina mohly být vydloubnuty. Sladká dužina je ponechána na semenech, zatímco podléhají fermantačnímu procesu, který trvá týden. Kakaové boby jsou umístěny do velkých beden, kde se neustále otáčí, aby se zabránilo přehřátí.
Během tohoto procesu fermentace semena přemění barvu z fialové na hnědou a začíínají rozvíjet svou lahodnou chuť.
Po fermentaci se boby suší na slunci další týden, pak jsou pečlivě čištěny a tříděny. Poté, co byly vyloučeny jakékoliv kontaminující nečistoty, jsou boby odděleny od slupky a rozlámány na malé křupavé křupavé kousky - kakaovou drť.
Jak si vychutnat kakao
Kakaová drť je vynikající, a to jak samostatná svačinka či jako složka do jiných pokrmů. Použijte ji při pečení. Dezertům dodá autentickou chuť čokolády. Můžete ji přidat do mixů, cereálií nebo ji prostě jíst přímo ze sáčku. Vhodná je i jako přísada do ovocných smoothies. Velmi dobře se kombinuje s lucumou.
Neváhejte experimentovat.
Složení
100% Organic Kakaová drť
Obsah
300 g